Verantwoording 

Onderwijskundige uitgangspunten

Samenwerken
De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag. Ze zullen moeten samenwerken en samen een eigen mening gaan vormen. Ze zullen moeten overleggen bij het maken van de vragen en het beeldbeschouwen. Hierbij ontstaat interactie, de leerlingen moeten verwoorden waarom ze iets vinden. Ze moeten uiteindelijk samen tot 1 antwoord komen.

Zelfstandig
De leerlingen kunnen de site in tweetallen zelfstandig maken. Dit doen ze op hun eigen tempo. Als de leerlingen klaar zijn met de site en de opdrachten, maken ze uiteindelijk nog zelfstandig hun eigen naam in graffiti.

Betrokkenheid:
- Leerlingactiviteit; de leerlingen zijn actief bezig met deze site, ze bekijken filmpjes, lezen de informatie en maken de vragen. Ze leren kijken naar kunst, oftewel kunstbeschouwen. Als ze de site helemaal doorlopen hebben maken ze allemaal nog hun eigen naam in graffiti.
- Leerlinginitiatief; de leerlingen nemen tijdens het maken van hun eigen naam in graffiti eigen initiatief. Dit doordat ze zelf bepalen hoe hun werk eruit zal komen te zien.
- Aansluiten op ontwikkelingsniveau; de leerlingen maken de site op eigen tempo. Deze site is bedoelt om kinderen kennis te laten maken met graffiti. De leerlingen weten wel iets van Graffiti af. De meesten weten wat het is en waar je het kan vinden. Maar waarom het gedaan wordt en hoe het is ontstaan weten ze waarschijnlijk niet. De onderwerpen die we gekozen hebben, gaan verder op de kennis die ze al hebben.  

Beginsituatie  

aansluiten bij beginsituatie

De site is zo gemaakt dat hij meteen aanspreekt als je hem opent. Voor kinderen van groep 8 is Graffiti een leuk onderwerp. Voor deze leeftijd moet het vooral zo gaaf mogelijk. Graffiti is heel erg veelzijdig en ziet er vooral stoer uit. De tekst is zo geschreven dat hij ook begrijpelijk is voor kinderen. Ook hebben we geprobeerd om de plaatjes en de onderwerpen zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor kinderen.

Vakinhoud en didactiek
Lesdoelen:
- De leerlingen kunnen iets vertellen over graffiti.
- De leerlingen kunnen de beeldaspecten kleur, vorm en compositie herkennen in de verschillende graffiti werken.
- De leerlingen ervaren dat graffiti ook als kunst beschouwd kan worden.
- De leerlingen maken kennis met Tom's Art, een graffitikunstenaar.  

Kerndoelen, tussendoelen en leerlijnen

Kerndoel 54:
De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.  

Graffiti is een vorm van zelfuiting. De leerlingen maken hun eigen naam doormiddel van graffiti. Hierbij voegen ze hun eigen gevoelens en ervaringen aan toe. Graffiti is een vorm van communiceren.  

Kerndoel 55:
De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.

De leerlingen leren kijken naar het werk van Tom's Art. Dit doen ze door te beschouwen. Ook hun eigen werk zal klassikaal besproken worden zoals de leerlingen hebben gekeken naar een werk van Tom's Art.  

Kerndoel 56:
De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.  

De leerlingen krijgen via deze site verschillende voorbeelden over Graffiti. Daarbij leren ze waardering te krijgen voor Graffiti. Want het is niet alleen maar vandalisme, het wordt ook ervaren als kunst.

Vakconcept

Betekenis:
De leerlingen leren dat Graffiti een vorm van zelfuiting is. De kunstenaar wil dat anderen hem begrijpen.  

Vorm:
De leerlingen zullen rekening moeten houden met de verschillende vormen in hun eigen werk. Ze kunnen het twee, of driedimensionaal maken, ze moeten ervoor zorgen dat de vormen bij elkaar passen.

Materiaal:

Bij de eerste pagina wordt eigenlijk al meteen duidelijk dat Graffiti wordt gespoten en waarmee dat meestal wordt gedaan.

Beschouwing:

Onder het kopje Opdrachten worden de leerlingen aangespoord om gericht naar een aantal werken van Tom's Art te kijken. Door deze vragen moeten leerlingen de kunstwerken omschrijven zonder een eigen mening te geven.

Onderzoek:

De kinderen moeten bij de beschouwingopdracht zelf een aantal dingen onderzoeken in het kunstwerk. Kinderen kijken op een andere manier naar kunst dan ze gewend zijn. Hierdoor ontdekken ze dingen die ze anders waarschijnlijk niet opgevallen waren.  

Werkwijze:

De kinderen moeten ongeveer een half uur zelf aan de slag kunnen met deze website. Er zijn twee balken met buttons. Ze beginnen  bij de button Graffiti Links in de onderste balk. Als ze de onderste buttons hebben gehad dan beginnen ze bij de bovenste balk ook weer links, en gaan lezen, kijken naar foto's en filmpjes en maken de opdrachten. Zo leren ze vanalles over Graffiti.

Reflectie:

Door de opdracht 'kunst beschouwen' die staat onder de button opdrachten uit te voeren, leren de kinderen op een andere manier naar kunst te kijken. Ze moeten verwoorden waarom ze iets vinden. Aan het einde van deze les kunnen de kinderen een mening geven over Graffiti. 

Keuze beeldmateriaal

We hebben graffiti kunstwerken gekozen waarvan wij denken dat het de kinderen aanspreekt. Als je op de site komt hoef je nog niet eens te kijken waar het over gaat, maar zie je al meteen een muur beschilderd onder een viaduct. Daarna kom je onder de button Graffiti? Daar worden ook andere bekende Graffitikunstenaars genoemd zoals Keith Haring en Jean-Michel Basquiat. Van deze kunstenaars laten we een kunstwerk zien. Bij deze pagina is ook een filmpje te zien met allemaal verschillende Graffiti karakters zodat de kinderen een goed beeld krijgen van de 'echte' Graffiti op straat. Hierdoor komt het in hun belevingswereld. Bij de button Geschiedenis hebben we muurschilderingen en oude geschriften gekozen om zo een beeld te geven hoe de Graffiti is ontstaan. Verder hebben we verschillende soorten Graffiti benoemd met een afbeelding van deze soort. Als laatste hebben we van Tom's Art kunstwerken uitgekozen, die de kinderen aanspreken zoals bv. het project bij Albert Heijn en de slaapkamer met Peter Pan.

Leerlijnen:

In groep 7/8 wordt het verhaal van het kunstwerk bekeken vanuit de kijker, maar ook vanuit de kunstenaar zelf. Hierbij kan ook kunst in andere culturen belicht worden. Er is aandacht voor het toepassen van nieuwe media in de beeldende kunst en het combineren van verschillende kunstdisciplines in een totaalproduct: bijvoorbeeld muziek en beeldend.

Hierbij is aandacht voor de betekenis:

  • het verhaal van het kunstwerk vanuit het perspectief van het kind (de beschouwer) en vanuit het perspectief van de kunstenaar (de maker)
  • de betekenis van een kunstwerk of gebruiksvoorwerp in relatie tot de tijd en de (sub)cultuur waarin het is ontstaan
  • toepassing van technologie in beeldende kunst en gebruiksvoorwerpen